Hold øje med udgifterne

For de fleste er det vigtigt at tjene en forholdsvis god løn. Det er det for at få råd til at de ting i hverdagen, som man enten har brug for eller som man bare gerne vil have. Det giver en sikkerhed at have en god indkomst, hvor man er sikker på, at man ikke står og mangler noget. Men har råd til at blive i sin bolig og man har råd til nødvendigheder som f.eks. tøj, mad osv.

I dagens Danmark er det – heldigvis – kun en mindre del af befolkningen, som har problemer med at tjene til dagen og vejen. De fleste har – eller burde i hvert fald have – nok til at klare sig.

Uanset indkomstniveau, så er nøglen til det hele naturligvis, ikke at bruge mere end man tjener – og det kan straks være lidt sværere, kan man se af f.eks. tv-programmer som Luksusfælden og lignende, hvor man ser mennesker med ellers ganske gode indtægter skylde en del penge væk. Nogle af deltagerne i disse programmer har selvfølgelig været deciderede uheldige og tabt penge uforvarende. Men overraskende mange er havnet i en luksusfælde pga. et decideret overforbrug.

De faste udgifter

En af de ting man kan gøre, er som udgangspunkt at sørge for, at man ikke sætter sig i nogle faste udgifter, som er for høje. Udgifter til husleje/terminslån, billån, udgiften til el og udgiften til varme er nogle af de faste omkostninger, som mange danskere betaler til hver eneste måned.

Det er rart at have godt styr på de faste omkostninger, så man ikke pludselig står i en uheldig situation, hvis man f.eks. må gå ned i lønindkomst i en periode.

Udgifter til forbrug

Af programmer som f.eks. det førnævnte Luksusfælden kan man se, at det ofte er udgifterne til forbrug, som løber helt løbsk for nogle mennesker. Nogle får måske en uheldig trang til at spille for mange penge hver måned, andre køber unødige mængder af tøj og ting til hjemmet eller store mængder af legetøj til børnene, mens andre igen bruger for mange penge på f.eks. ferier og andre knap så nødvendige goder. Og nogle gange er det også et alt for stort madbudget, som kan være medvirkende til at ødelægge økonomien.

Læg et budget

Det er altid en god idé at lægge et budget, så man både har et overblik over de faste omkostninger og så man har en viden om, hvor meget man kan tillade sig at anvende til løbende forbrug og lommepenge. På den måde er der meget mere styr på tingene og man har en rettesnor for sit forbrug, som man hele tiden kan have i baghovedet, så tingene ikke løber løbsk.

Med et fornuftigt budget, hvor der også er lidt luft til uforudsete udgifter, vil man kunne komme rigtig langt. Men det kræver naturligvis, at man overholder det budget man lægger og hele tiden holder øje med udgifterne, for at tingene kører som det skal.


Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *