Den dyre fyringsolie

Vores datter Emilie fortalte for et par uger siden, at hun er gravid med sit andet barn, og den begivenhed havde fået hende og hendes mand til at overveje at købe et parcelhus, for den lejlighed, de bor i inde midt i vores by, er lige lovlig lille til en familie på fire.

Hendes mand Kristian har også længe savnet at have en have at rode i, for han er ligesom Emilie vokset op i et parcelhus med have. Så længe det unge par var uden børn, var det fint for dem med lejligheden inde i bymiljøet, men nu ændrer deres behov og ønsker sig.

Jeg har da også anbefalet dem at skifte til et hus. Dels synes jeg, at det er godt for børnene, at de har en have at lege i, dels mener jeg, at tidspunktet lige nu er godt for et huskøb, fordi huspriserne ligger et godt stykke under niveauet for tre-fire år siden, og samtidig er renterne meget lave, så det er lettere for de unge at klare terminerne uden at skulle ty til for eksempel SMS lån og den slags. Skal man bsolut benytte sig af kredit, er det bedst at gøre det et sikkert sted som for eksempel her.

Emilie og Kristian har fået et godt øje til et bestemt hus, der er til salg i en mindre by få kilometer udenfor Viborg, hvor vi bor. Huset er af lidt ældre dato, men ser ud til at være et sundt hus, der er godt vedligeholdt. De har været ude at kigge på huset og har rent faktisk fået det på hånden, så nu bruger de en masse tid på at regne på økonomien.

En detalje, der er helt ny for dem – og for resten også for os – er, at huset er udstyret med et oliefyr, fordi det ligger udenfor det område, fjernvarmen her i byen dækker. Så nu har Kristian været i gang med at undersøge økonomien omkring den form for opvarmning.

Sælger har papir på, at der er medgået cirka 1300 liter fyringsolie købt hos UNO-X pr. år til at opvarme huset gennem de seneste fem år. Det svarer til en varmeregning på omkring 16.000 kroner årligt, og det lyder jo ikke afskrækkende for et hus på små 150 kvadratmeter i betragtning af de oliepriser, der er gældende for tiden. De har sikkert fulgt de gode råd om isolering her.

Kristian fortæller også, at huset blev efterisoleret for seks år siden, så det faktisk er ganske godt isoleret. Men husets termoruder er ikke af den nyeste og dermed bedst isolerende slags, så her er der en opgave at løse for det unge par, når økonomien på et tidspunkt tillader det, for det er trods alt sådan, at det på langt sigt vil være en god investering, uanset hvor billig fyringsolie man kan købe.

Både Emilie og Kristian er heldigvis ganske fornuftige, hvad økonomi angår, og Emilie har da også brugt en del tid på internettet for at finde frem til de bedste fyringsolie priser, for – som hun siger – der er jo ingen grund til at betale mere for olien end absolut nødvendigt, for der er såmænd nok ingen forskel på kvaliteten.

Jeg har anbefalet de unge under alle omstændigheder at oprette en ordning med automatisk levering, så de ikke selve skal holde øje med oliebeholdningen.


Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *